Search

Várhatóan idén kap 64 bites fejlesztőkörnyezetet az ARM-os Windows

Az Microsoft számára egyelőre úgy tűnik, hogy bejött az újabb ARM-os kitérő, ugyanis a Qualcomm mobil PC platformjára még a limitációk ellenére is ráharaptak a szolgáltatók. A redmondi óriáscég azonban dolgozik a nagyobb hiányosságokon, így például azon, hogy az amúgy 64 bites magokkal rendelkező Qualcomm Snapdragon 835-ös SoC nem tud 64 bites programokat futtatni.

A probléma igazából szoftveres jellegű, mivel a Microsoft magából az operációs rendszerből 64 bites verziót szállít csak, de a fejlesztők hivatalosan 32 bites alkalmazásokat tudnak fordítani. Nem hivatalosan persze lehetséges a 64 bites ARMv8-as verzió biztosítása is, de ezzel senki sem él, mivel a Microsoft nem ajánlja.

A Thurrott információi szerint a Microsoft készíti már az ARM64 SDK-t a Windows 10-hez, amivel a Win32-es alkalmazások újrafordíthatók lesznek ARMv8-ra, és ez a fejlesztőkörnyezet az AMD64-es, illetve az x86-os alkalmazásokhoz is képes ezt a lehetőséget biztosítani.

Az AMD64-re írt alkalmazások egyébként sosem fognak emulációs rétegen futni ARM-on, így ezeket mindenképpen újra kell fordítani. Az x86-os programokra természetesen ez a lehetőség megmarad.

Első körben a fejlesztők egy preview kiadást kapnak az ARM64 SDK-ból, amelyből várhatóan az őszi Windows 10 frissítés hozza majd a végleges verziót.

Olvashatjuk itt: Forrás

0.Comments

    Leave a Comment